Egy jó és praktikus kerti bútor, harmonikus, szép műalkotása lehet az otthonnak...

:: Praktikák ::

Praktikáink a fa kerti bútorokra.
 

 

Kerti bútorok felületkezelése

 

Akár a kültéri építészetben, akár kerti bútorok készítéséhez használunk fát, a szándék mindig azonos: minél többet tarthassunk meg holtában is természetes szépségéből, eredendő színeiből, erezetének játékosságából. Ehhez azonban a faanyagot megfelelően kezelni kell. A fa természetéből fakad, hogy az időjárás, a gombásodás és a rovarok pusztítása következtében hamar az enyészeté lehet. A természeti elemek rontó hatása elleni favédelemnek azonban sok fajtája létezik. Talán a legjobban ellenáll valamennyi kártevőnek és az időjárás változásainak a vegyszeres, úgynevezett fatelítő technológiával kezelt fa. E megoldás lényege, hogy nagy nyomással gombaölő sóoldatot préselnek a fa lazább szerkezetű rostjai közé. Azért jó, mert bárhol vágjuk el a fát, az mindenhol védett, és mindenütt azonos módon áll ellen a nedvességnek, gombásodásnak. Ilyen többek között az úgynevezett Telifa. Hátránya, hogy nem mindenkinek tetszik a zöldes árnyalat, amelyet kap a faanyag. Az ilyen fából készült kerti bútoroknál viszont semmilyen további felületkezelésére nincs szükség.

Természetes alapanyagú alapozó:

Ha kezeletlen deszkából készítjük kerti bútorunkat, ajánlatos először alapozóval bevonni. Ehhez célszerű például Bondex fapasztát használni, mely természetes fából készül. Gyorsan szárad, utána rögtön megmunkálható. A fapasztát a nyers felületek restaurálására fejlesztették ki. Az alapozás után ugyancsak a Bondex márkanevű Super-Wood Stain fedőlazúr használata javasolt, mely átlátszó, nagy fedőképességű és selyemfényű bevonatot ad. Vízzel és az UV-sugárzással szemben ellenálló, de véd a kék foltosodás és a penészesedés ellen is. Hígítani nem szabad!

Filmréteg a fán:

Az utóbbi időben nagy keletje van a Trilak Lazurán vastag lazúrjának. Áttetsző védőfilmet képez a fa felületén és hosszú időn át védi az UV-sugarak ellen. A fa fajtájától és a felület minőségétől függően egy liter körülbelül 15 négyzetméterre elegendő. Száradási ideje kb. egy nap. A festés előtt kis, kevésbé látható felületen végezzünk próbafestést, mert a színek némileg eltérhetnek a megadott színkártya, illetve a doboz színjelölésétől.

Az Ici Commenda Hungária Kft. által gyártott Xyladecor család tagjai közül az Extra Vastaglazúr tizenegy féle színben kapható. A felületen vastag réteget képez, időjárás- és UV-álló, ugyanakkor biztosított marad a faanyag lélegzése. A gyalult anyagoknál a portalanításon kívül nincs más tennivalónk, hacsak nem akarunk bútorunknak igényesebb felületet adni, mert akkor 150-es csiszolópapírral érdemes átcsiszolnunk. Azért, hogy a gombásodástól ne kéküljön a bútor, érdemes Xylamon alapozóval kezelni. Száradás után kétszer kenjük át Extra Vastaglazúrral. A száradási idő hőmérséklettől, páratartalomtól függően 8-24 óra közötti.

A rangos faápoló:

Ma már többnyire mesterséges úton állítják elő a faviaszt. A készítésénél felhasznált növényi olajoknak köszönhetően faviasz-készítmények állnak legközelebb a természethez. Így többek között az Interell Kft. által forgalmazott Birdy Faviasz plusz UV-szűrő a legalkalmasabb a tartós kültéri favédelemre. Környezetbarát. A bevonó anyag, mivel víztaszító viaszfajtával dúsított, mindenféle hazai és egzotikus fafajták belső és külső víz elleni védelmére alkalmas. Légáteresztő, biztos szellőzést ad a faanyagnak. Teljes UV-védelmet azonban csak három réteg felvitele ad. Nem szabad hígítani. Ha felújításhoz használjuk, akkor a szín kopásától függően egyszer vagy többször kell ecsettel felvinni a felületre. Erősen elöregedett felületet pedig ajánlatos Birdy impregnáló olajjal előzetesen kezelni.

Védelem festékkel:

Az olajfestékek közül hadd említsük meg a Trilak Haering Festékgyár által készített Standolit olajfestéket. A fafelület teljes simítására, kiegyenlítésére a Mestertapasz Unikittet ajánlatos felvinni. Az új fafelület kezelését lenolajos beeresztő oldattal kell kezdeni. A festéket ezután a tökéletes védelem érdekében két rétegben kell felvinni. Ha fémfelületen használjuk, akkor Trinát korrózió gátló alapozót, glettnek pedig mestertapaszt kell használni. Ebben az esetben is két réteg festék szükséges.

Lakk lazúrok:

A lakk lazúrok speciális, alkid kötőanyag és szerves oldószer alapú bevonatok, amelyek a fa felületén áttetsző UV-védő filmet képeznek. Ilyen például a szlovén Helios gyár által készített Bori lakk lazúr, mely UV-szűrőt és viaszt is tartalmaz, ami megnöveli a bevonat víztaszító képességét; biztosítja a fa méretének állandóságát, azaz azt, hogy a nedvesség hatására nem zsugorodik és nem is duzzad meg. A védőfilm bevonata nem repedezik és nem hámlik. Hatféle színárnyalatban kapható, de megfelelő Heliomix keverőrendszerrel rendelkező üzletekben kívánság szerinti szín is kikeverhető.

A termékeket csak úgy használjuk, hogy feltétlenül tartsuk be a gyártó használati utasításait. Legyen szó fáról vagy fémről, a felületkezelést mindenképpen csak tiszta, pormentes bútoron végezzük.

Először portalanítsuk, és ha szükséges csiszoljuk át a felületet és következhet a kiválasztott anyag felvitele, akár több rétegben. átkeféljük és portalanítjuk.Ha sima felületet akarunk kapni, akkor a pergő rozsdát, valamint az előző felhólyagosodott festékréteget el kell távolítani a festés előtt. A fémből készült kerti bútorainkat könnyedén lefesthetjük a rozsdára is felvihető Hammerite fémfestékkel. Festés után a festék száradási ideje fél óra. A készítmény különleges ellenálló védőréteget alkot, amely nem csupán kizárja a nedvességet, de egyben tartós védelmet is biztosít. Munkánk során feltétlenül tartsuk be a gyártó használati utasításait.

Korhadt fa részek javítása

Az időjárásnak fokozottan kitett faanyagok megfelelő védelem nélkül pár év alatt elkezdenek elkorhadni. Ha még kicsi a korhadás akkor drótkefézés és gittelés után fessük le. Ha már nagyobb a korhadás akkor a sérült rész cseréje a javasolt. Előfordulnak olyan esetek amikor ez nem lehetséges például egy tetőszerkezet fő gerendája esetében, mert túl nagy bontással és költséggel járna. Ilyenkor jöhet szóba egy alternatív javítás kétkomponenses epoxi műgyanta alapú anyagokkal. Ez sem egy olcsó megoldás, de az ára sokkal kedvezőbb mint egy tetőszerkezet nagy megbontása és helyreállítása.

Penész és gomba megjelenése a bútoron

Még ha rendszeresen kezeled is fából készült bútorodat, a penész vagy gomba még akkor is megjelenhet rajta. Az érintett terület elsötétedik, akár egész feketévé is válhat.

Általában az alábbiak segítenek megoldani a problémát:

  • Mosd le a bútort fatisztító folyadékkal. Kövesd a csomagoláson lévő előírásokat. Ismételd meg többször, ha szükséges.
  • Ha a fatisztítós átmosás után is sötét marad a bútor, akkor készíthetsz egy erős klóros oldatot. Ezzel mosd le a bútort, majd öblítsd le vízzel.
  • Ha ez sem segít, akkor sajnos csak a magasnyomású tisztító vagy a smirgli segíthet. Tisztítsd meg jól a felületet és az adott fa típushoz ajánlott olajjal kend le.

A penész egy ártalmatlan típusú gomba, amely száraz fehér porként jelenik meg – általában a bútor vastagabb részein. Penész könnyedén kialakulhat az Európába történő szállítás közben, a nagy hőmérséklet ingadozás és pára következtében.

Töröld le a penészt egy ruhával vagy kefével. Más kezelést általában nem igényel, de az olajos kezelés mindig jó ötlet.

A kerti bútor téli tárolása

Bútorod tovább tart majd, ha télen megfelelően tárolod. Például nem jó száraz meleg helyen tárolni, mert könnyen kiszáradhat. Ehelyett jobb, ha az autóbeállóban vagy garázsban tárolod, ahol megfelelően szellőzik, de védve van a hótól és esőtől. Nem ajánljuk, hogy a fa kerti bútort valamilyen műanyaggal takard le, mert ettől gombásodhat vagy meg is rohadhat a fa.

 kerti bútor ápolása tavasszal

Tavasz van, szép az idő, kikerülhet a kültéri bútor a balkonra, a teraszra, a kerti pihenőhelyre. Ha máskor nem, hétvégén akad kis idő a kinti bútor tavaszi ápolására.

A kültéri bútorok ma már rendkívül változatos alapanyagúak, a régebbi, közismert fémből, műanyagból készült székek, nyugágyak mellett egyre többen választanak fából, vagy műrattanból készült kültéri garnitúrát. Bár ezek tartós, illetve a kinti hőmérséklet ingadozás, csapadéknak, napsugárzásnak megfelelően kezelt anyagok, mégis rendszeres ápolást és tisztítást igényelnek. Először is vizsgáljuk meg tüzetesen, mennyire használt a bútor. ha kevésbé, valószínű elég, ha erős vízsugárral megtisztítjuk a portól, a rá rakódott piszoktól.

A kemény fából készült darabok több évet is kibírhatnak átfestés, vagy komolyabb javítás nélkül, ám a fenyőfából gyártottak évi karbantartást igényelhetnek. Terítsünk le egy megfelelő méretű fóliát a teraszra, helyezzük rá a bútort. Vizsgáljuk át a kötéseket, a kilazult illesztéseket erősítsük meg a csavarok meghúzásával. Ezután a bútort mossuk le, és hagyjuk teljesen megszáradni. Az előzőleg lenolajjal kezelt anyagok esetében, finoman csiszoljuk át a felületeket és ecseteljük át faolajjal. Ha a bútordarabokat eredetileg vékony lazúrral kezelték, akkor a tisztítás és finom csiszolás után alapozó lazúrral kell átkenni a felületüket, majd száradás után még két vékony réteg vékony lazúrra lesz szükség az UV állóság miatt. A kemény- és tikfa kerti bútorokat, mint mondtuk nem szükséges évente felújítani. Ezeket tisztítás után csak teak ápoló olajjal kell vékonyan 1-2 rétegben átkenni, hogy megakadályozzuk a szín fakulását, a fa repedezését. A műrattan bútorok UV stabilizáló anyagokat tartalmazó műanyag szálakból fonott darabok, vázuk alumínium és csak lemosást igényelnek. Ha a fonatok között nagyon porosak, erős vízsugarat használjunk.

 

 

 

 

Reméljük, hogy hasznosan segíthettünk !

 

Szépkertmánia - Kerttrend

8000 Székesfehérvár Aradi út 6 sz.8000 Székesfehérvár Seregélyesi út 113 sz.       Mobil: 06 20 3492377        szepkertmania@gmail.com

 

 

A mühelyünk :

 

Kapcsolat
<
* al jelölt mezők kitöltése kötelező!
Adatkezelési tájékoztató